Kongresszusi Közlöny - Kilépés a szövetségből - szavazás

Day 5,991, 13:53 Published in Hungary Hungary by eMagyar Kongresszus

. Code-exit? ..... ....... ...... .......


Tartalom

1. Amit mindannyian látunk
2. A szövetség elhagyási tv. benyújtása
3. Folyamatban a kilépési tv.
4. Egyezkedések
5. Kritikák a kongresszus irányába
6. Előttünk a minták
7. Miért éppen eSzlovákia?
8. Várható Event

Tisztelt Játékostársak!


A demokrácia működése az eRepublikon, eMagyarországon.

Jelenlegi aktív, tehát legalább hetente 1 XP-t szerző játékosokból álló lakosságunk 600-700 fő közé tehető. Ebben benne vannak a szavazásra jogosult, magyar AP-s magyarok, illetve a más országbeli AP-s magyarok is.
Ebből emagyar elnök: 1 fő
További 30-1 játékos (e ciklusban az elnök egyben képviselő is) emagyar kongresszusi képviselő, akiket összesen annyian szavaznak meg, amennyien, jellemzően 300-400 voks között.
Eddig a matek.

Nézzük a működést:

600-700 játékos szeretne valamit.
1 játékos kezében a tv beadásának joga.
30 játékos szavazata dönt.

1. Amit mindannyian látunk


A játék országai 3 nagy csapatban játszanak.

A – mint Asteria, a domináns szövetség, sebzésük önmagában több, mint a többieké, kb. 3x annyi, mint a riválisé, 2 legerősebb országuk sebzése annyi, mint az egész rivális szövetségé.

C – mint Code, azaz az anti-asteria szövetség, a vesztesek, az eltöröltek.

S – mint semlegesek, akik hallgatólag elfogadják a világ helyzetét, igyekeznek nem magukra haragítani az asteriát, többnyire úgy játszanak, ami nekik jó, kissé szatelitként, vagy teljesen elkülönülve, az érdekeiket azonban semmiképp sem sértve.

eMagyarország a Code tagjaként küzdött eddig az Asteriával, kevés, többnyire pillanatnyi sikerrel, ennek okai meghaladják a közlöny terjedelmi korlátait. Most talán változik a helyzet – ennek kongresszusi vonzatáról szól a mai cikk.

2. A szövetség elhagyási tv. benyújtása


Az idevezető utat legtöbben ismerik. Kicsit hasonlít ez a BH-párbajra. Van, aki belemegy a harcba, mindegy, mibe kerül. Mások látják, hogy ez menthetetlen, mert szívás, a másiknak több a packja, forrása, elszántsága – hagyjuk hát, lépjünk máshová, újratervezés.

A szövetségi játék is ilyen. Javítsuk meg? Próbáljunk harcolni, nem hagyni a másikat győzni? Esetleg hagyjuk az egészet, keressünk más megoldást? Van, aki ragaszkodott az előbbihez, más már korábban elhagyta volna az anti-asteria csapatot. Kinek van/volt igaza? Aki állítása szerint erre tudja a választ, az nem bontja ki az igazság minden részletét, de legalábbis ne adjunk neki kölcsön Modern Talking kazettát. Se.

A kongresszusban az elnök felvetette a – szerintem – korrekt, demokratikus kérdést a tv. benyújtásának módjára. Íme.Lássuk a szavazatokat.
Összegzés
milyen módon legyen benyújtva a kilépési tv.Szerintem, ez így demokratikus, minden képviselő szavazhatott. Meglehet, ez nem tetszik egyeseknek, akik bizonyára kihagynák játékból a kongresszust – viszont, amíg van kongresszusunk, addig el kell viselni a demokráciát, ez van. Szavazóurnától való távozás után kesergésnek helye van. Kifejezetten örülök, amiért a kongresszust felesleges ballasztnak tekintő játékosokat képviselő képviselők is a demokratikus opcióra szavaztak.

3. Folyamatban a kilépési tv.


A törvény itt követhető, vitázni lehet róla, utolsó másodpercig. Ha átmegy, akkor ezzel vége, jöhet az új korszak. Ha nem megy át, akkor sem érdemes ezen egymást gyilkolni. Bármi lesz is a vége, az demokratikusan „érkezik”.


Hol vár állott, most is ott áll a vár

4. Egyezkedések


Egyre többször olvashattunk: néhányan szükségesnek tartják az asteriával egyezkedést. Ez ugye kell ahhoz, hogy területeket kapjunk vissza, mint az efranciák, lehessenek TW-ink mint az etörököknek, békében éljünk és gazdálkodhassunk eredeti magyar régiókon. Ez, józanul belátható: kizárólag a győztes ellenséggel való kibéküléssel érhető el, alkukkal, megegyezésekkel, esetleg konkrét NAP-okkal. Visszatérően két kiemelt országot írtak a cselekedni vágyók: eSzerbia és eUS.

Ha már a kongresszusban sokféle játékos van – lássuk, a képviselők kikkel egyezkednének.Válaszok
akik senkivel nem egyezkednének, vagy a románok miatt, vagy nem hisznek benne, vagy konkrétan nem

Válaszok
akik bizonyos nemzetekkel el tudják képzelni az egyezkedéstJelmagyarázat:

- piros X = vele semmiképp NEM
- narancs = nincs kiemelve, vélhetően NEM
- zöld = IGEN
- világoskék: "mindenkivel szóba állnék. Az más kérdés, hogyan alakul a hangnem"

Visszajelzések alapján taleum és Tomlesh a pártjával egyeztetve válaszolt, továbbá a civilek pártfalán is folyt erről beszélgetés.
Nyilvánvalóan ez idő függvénye is, partner függvénye is, a következő hetek eseményeinek függvénye is.
Két képviselő válaszát pontatlanul idéztem, javítottam, a kimaradókat és később válaszolókat beleírtam.

Érdekességek:

- habár cikkekben egyes játékosok eSzerbiát favorizálták mint egyezkedni alkalmas ellenséget, a kongresszusban ezt sokan elvetették
- habár szinte az összes nagy ellenség itt dorbézolt nálunk, többen megbocsájtók, kiegyeznének velük, mert a szükség nagy úr
- habár most ellenségek, van, aki nosztalgiával gondol a régi szövetségesekre,
- habár a románok nem akarnának velünk semmiféle alkut, többen úgy gondolják: őket megkerülve egyéb asteria nemzetekkel van erre lehetőség (drukkolok, hogy nekik legyen igazuk)
- 1 hét alatt a képviselők nagyjából egyharmadát érdekelte annyira, hogy bármit hozzáfűzzön a témához, aki megtette, annak nagyon köszönöm.

5. Kritikák a kongresszus irányába


„A kongresszus képtelen dönteni”

- ha nem is képtelen, de valóban nem rögtön ítélő bíróság. Példa rá a képviselő, aki közel egy hétig vitatta meg a pártjában, azután korrekten válaszolt, szerintem, ez belefér, határidőn belül adott választ,
- a demokrácia már csak ilyen, érvek ütköznek, még akkor is, ha ez egyeseknek nem tetszik, ha időigényes is, ha a vitázóknak van is kinti életük, sőt, esetleg megkérdezik a párttagságot,
- a vitákban nem mindig nekünk van igazunk, ezért érdemes elolvasni mások véleményét, ki tudja, ugye, még az is lehet, változik az álláspontunk.

„Miért nem teszi már azt a kongresszus, amit én mondok?”

- azért, mert hiába sulykolja valaki 100x ugyanazt, attól az még csak egy vélemény a többi között,
- azért, mert egyrészt a kongresszusban a képviselők képviselik a választókat, akár tetszik, akár nem, a választók pedig sokfélék, hiába kényelmes őket egyeseknek fekete-fehérként kategorizálni,
- azért, mert ez nem egy single player játék, ahol, ha rosszul döntünk, akkor majd visszatöltjük a korábbi mentett játékállást - itt, ha fontos ügyben döntünk, annak következményei lesznek, amelyeket később hiába próbál valaki ferdíteni, illetve másokra kenni, hiába színezi ki, azok meghatároznak sok mindent,
- azért, mert ha valaki szeretné a többieket mellőzni, akkor váltson diktatúrára, nyerjen puccsot, vagy álljon kongátlan időszakban elnöknek, és akkor esetlegesen meglévő titkos vágya szerint nem kell figyelembe vennie a többi játékost... addig viszont kénytelen velük együtt játszani.

Érdekesség: olvashattuk, hogy a felesleges kongresszus nem is akkor szavaz, amikorra az elnök ígérte. Igen, ez így történt, vállalom a felelősséget: én javasoltam, hogy ne vasárnap fusson a tv., hanem hétköznap, amikor több játékos aktív, több képviselő van online, tudnak vitázni, szavazni. Ezen lehet sértődni, lehet rengetegszer sulykolni, de ettől még a történet így alakult, ahogy.

6. Előttünk a minták


A friss (mostanában, tehát a korábbiakat nem említem, nehogy valaki belefusson egy kapufába) kilépők közül nézzük meg néhány nemzet sorsának alakulását.

eTörökország halvány árnyéka önmagának – de az igaz, nincs eltörölve.

eGörögország szintén deklarálta a függetlenségét, az Asteria csúfolódása közepette maradt továbbra is nehéz a helyzetük.

eFranciaország máris nagy nyertese a codexitnek, a diplomáciájuk, alkuképességük és egyezkedési hajlandóságuk sokak számára irigylésre méltóan sikeres.

Régebbről eÍrország lehet érdekes, akik rögtön a Code-ból kilépés után saját eredetin kezdtek TW-zni eSzerbiával, majd eBulgáriával, eRomániával, mostanság pedig értékes segíéderőként jelentek meg itt a környékünkön.


Farmer lányka farmerban tárgyiasít tanyasi környezetben

7. Miért éppen eSzlovákia?


Aki követte a sajtót, megismerhette a legújabb konfliktust, amelynek előzményei a távoli múltba nyúlnak, akadt egy ellentmondásos közjáték, alapvetően meghatározó az egymáshoz való hozzáállásunk – jelenleg pedig egy homályos hátterű bevándorló manipulálta ügyesen a szituációt, mondván, ő majd megvédi eSzlovákiát a magyaroktól. Mivel? Medál-leütésekkel. Még mindig azt mondom, fantasztikus elmére vall. Az ügybe nem megyek bele, van rá elég cikk. Érdekesebb az ide vonatkozó mellékszál: eSzlovákia kinyilvánította az ún. „Aktív Semlegesség” politikáját. Az, hogy ez mit jelent, látjuk: a korábbi jó szövetségesből egy önvédelemből asteriához idomuló ország lett, hiába a kinti magyarok, hiába az eszlovák kormányban lévő magyarok. Valami elromlott. Vagy… nem romlott el, sőt!

Ékes példa erre Vacakacc friss cikke. eSzlovákia semleges ország – talán minta a számunkra (ismét, Vö. korábbi cikkek). Mit tesz eSzlovákia? Mi ilyesmire vágyunk-e?


Nekik eSzlovákia az első?
Igen, nekünk eMagyarország az első.

Nem akar olyan szövetségest, aki megmondja neki, hogy mit tegyen, kivel ne barátkozzon?
Igen, mi is erre vágyunk.

Olyannal barátkozik, akivel akar?
Igen, mi is ezt szeretnénk.

TW-zik saját eredetin?
Ha nincs más, nekünk is ez marad.

Kiegyezett asteria országokkal?
Igen, úgy tűnik, nálunk is sokan ki akarnak velük egyezni, hiszen nincs más lehetőség.

Az Asteriával történt alkuért cserébe jobb nekik?
Igen, nálunk is sokan ebben bíznak, hogy majd jobb lesz.

Egyre ellenségesebbek régi barátjukkal?
Igen, akárcsak nálunk is sokan hangoztatják a(z ex-)code-országokkal szembeni gyűlöletüket.

Most nekik jó?
Igen, mi is azt akarjuk, hogy nekünk jó legyen.

8. Várható Event


6000. nap.
Wikin a szócikk az 5000. nap eventjéről.

Hiába kértük korábban mindig: ne üssétek le egymást, 10 medál kell „csak”… ha már leütés, akkor legalább az ellenségeinket üssétek le, ne volt szövetségest, ne semlegeseket, ne egymást, ne másik magyart, pláne ne egy kevés-medálos próbálkozót. Köszi.


Miti sakartammég?
József Attila

Köszönöm a figyelmet!

Bármi lesz is, bárki bármiképp szeretné is folytatni, köszönet mindenkinek, aki a - feltehetőleg - utolsó, code-tagként vívott csatáinkban is harcolt, nem adta fel, kitartott. Holnap is felkel a nap, ez még mindig "csak" egy játék, és holnap is az lesz.

Üdvözlettel,
Defender of Ascalon (DoA)
Kongresszus elnöke

Szíriusz (főváros)
2024. április. 15.
eRep day 5991