Бъдещето чука... на вратата!

Day 5,550, 14:41 Published in Bulgaria Bulgaria by Sollam
Здравейте скъпи Приятели, Уважаеми еСъотечественици! 🙂

Обещах ви да пусна статия за икономическото състояние на нещата тук с препратка към коментари и анализи на видни икономист, техният поглед в бъдещето и т.н., но уви се позабавих. Изникна нещо непредвидено, което ми отне много време и все още продължава да краде от него, така че ще опитам набързо да ви запозная със случващото се около мен, с надеждата да ви помогна и евентуално избегнете проблеми като моя. А, ако ли не, то поне да бъдете подготвени в случай, че срещнете подобни проблеми в бъдеще.


Преди да премина към моите несгоди ще кажа, че наистина имам понахвърлени неща, диаграми и прочие, които говорят сами по себе си за тенденцията, но това би отнело много време. Може би един ден…


Накратко:

Някои могат да го нарекат рецесия, други все още не, но като че ли нещата са необратими. Далече съм от конспирации. Фактите и политиките на държавите говорят за предстоящите катаклизми в икономически план. При недвижимите имоти се очаква спукване на балона. Ще рече, обезценяване на градските имоти и вдигане цената на селските. Тук тенденцията нараства с ускорени темпове. Който е ял агнешко, пак ще яде, така че цените на луксозните имоти не влизат в това число. В най-общи линии, очаква се връщане на хората към селото в стремежа да подпомогнат семейството и бюджета си със собствено производство. Извън града е пълно с парцели, зеленчукови градини, отдадени от общината за ползване.


В имуществен план:

Социалният балон е спукан. Германия изкупува държавни облигации на Италия, Испания , Португалия и т.н., за да ги държи на повърхността. Вероятността да потъне след тях е огромна. Затова и ЕЦБ за разлика от щатите не вдига рязко лихвения %.
Започна обновяване на имотния регистър и като цяло на състоянието на гражданите. Държавите ще продължават да изтупват чувала на народа все по-нагло и по-нагло. Германия няма да е по-различна от останалите. Предстоят нови закони и закончета, като към тях най-вероятно ще бъде включен и този за удължаване на пенсионната възраст. (справка Франция) Социалната система е в колапс и единственият начин е вземането на все повече имущество от хората.
Според изследване на д-р Кралл, от първата световна война до сега, хората са обеднели 15 пъти. Тук не трябва да гледате само наличното имущество, но и кредитите. Всеки гражданин на европейската общност дължи над 30 000 евро.


В паричен план:

Ударите по крипто борсите не са случайни. Банките са в агония. Немалка част от тях рано или късно ще фалират. Поне това се очаква. Махат банкнотите от 500 евро. Ще махнат и останалите едри. Сумата за кеш плащания ще бъде още занижена. Слагайте под дюшека или в буркани, при това предимно банкноти с ниска стойност. Великата дума „диверсификация“ е на мода и тук. Разбирайте злато, сребро, рубини, диаманти и т.н. Средства, надживели вековете. С последните трябва да се внимава. Желателно е да са сертифицирани – номера, партида, проверка от лаборатория и т.н. Разбира се и крипто за тези, които не се страхуват и имат идея какво и как. Почти никой тук не препоръчва акции, макар да залагат основно на компаниите, разработващи нови видове енергии, предимно на водородна основа. Бартерът отново ще е на мода. 🙂
Дефакто сделките в стоки и услуги на база бартер са непроследяеми.


Страховете на анализаторите са разпростират в две направления:


1. Господство на дигиталните компании над правителствата. Пример ви е „Блак рок“ с над 9 трилиона долара. Басните, че богатството си дължат на „Аладин“ са меко казано нелепи. Апропо, войната е начин да се покаже доминиращата роля на държавата над компаниите. В това число и дигиталните. Изводите са за вас. Друг е въпроса, кой и как дърпа конците на правителствата.


2. Дигиталната валута

Дигиталната валута на централните банки е реален контрол на държавната система над всеки от нас. В момента се изграждат два вида дигитална валута:

А) за разплащания между държавите и банките
Б) за гражданите и селяните 😊 , къде с бахур, къде с много бахур

В Германия тя би трябвало да влезе през 2026. Поне такива са плановете.
Няма да навлизам в подробности, какво означава това. Ще кажа само, че ставаме прозрачни. Тотален контрол. Не можем да мръднем, камо ли да … се усмихнем.

Пример: Превишавате въглеродните емисии за месеца. Следва, не можете да заредите колата си с карта. Пост терминалите на бензиностанциите не работят за вас.

Казано с други думи:
„За Бога, братя, купувайте!“ Купувайте всичко, което ще ви подсигури да оцелявате и сами – машини, инструменти и т.н. Само не и пари в банка.

И въпреки, че в Китай нещата вървят добре, в Нигерия например, системата среща огромни проблеми. Според някои анализатори „Ковид“ е бил подготовка за ограниченията, които ще дойдат с въвеждането на дигиталната валута. Преди години бях пуснал статия за социалната система в Китай, която не срещна интерес, но съчетанието вече е налице.


Лично мен винаги ме е плашела дигитализацията.

Така и не се намери някой да обясни на хората, какво означава дигитализация.
А, за много от нас, дигитализация означава – безработица. При това в прав текст.
Неслучайно се правеха експерименти и с базов доход, и прочие. Парите за този доход ще дойдат от компаниите, внедряващи нови технологии.


Най-близък пример до всеки от вас:

Вкарвам пост терминали вместо каси, да кажем по 3 или 4-ри в ляво и дясно. Един служител в коридора между тях. 8 каси х 2000лв заплата. Сега вече заплатата е една.
На останалите 7 служителя плащам по 1 000лв базов доход. Остават 7 000лв на месец за изплащане на инвестицията, след което чиста печалба, отчислявайки разходи за поддръжка. Същото е и с например механизиран склад в аптека и електронна рецепта.Друг проблем при дигитализацията е запазването на данните при прехвърляне.
Това се случи с мен. И ако някой ми беше казал, че е възможно, щях да му се изсмея. Разбира се в България нещата стоят може би по друг начин, но и при нас не е изключено внедряването на чужд софтуер без пълно пригодяване към нашата система.


Борих се на 3 фронта. На два от тях спечелих битката, но при единия загубих войната. Частично, но бъдещето ще покаже. 😊

И така…
Един ден получих писмо от общината, че съм със статус „неясен“. Разбирайте го, както искате. Трябва да представя документи, без да се уточнява какви, като паралелно това рефлектира и върху данъчния ми клас. Сиреч, минавам на най-високия клас на облагане. В моя случай 50%.
Записвания, ходения, пращане от България на оригинали документи, превод в Германия, защото това изискваха и т.н. Не признаха българския превод. Пародия.

Имайте предвид, че тук, за да отидете в общината запазвате час или онлайн, или се обаждате в петък след 11 часа. Същото важи и за онлайн записванията.
И така след месеци идилия на 22.12.2022 приключих с общината. Ура!
(няма да ви казвам, че се започна от акт за раждане, до семейно положение)

В началото на Новата година, счетоводителката ми се обади, че от 1 ноември са ми свалили класа, сиреч веднага след пускането на писмото. И двамата бяхме в шок.
Като стар, гърмян заек, още при първата среща в общината поисках документ, че съм бил там, сиреч, че съм кооперативен и благоразположен. 😊

Разбира се, представих го по-късно и във финансов отдел. Уви, напразно.
Там се оказа, че цялата ми история е изчезнала от системата. Само името ми – красиво и „неясно“.

Представих всички необходими документи, при това с техните решения. Не можаха да повярват. Признаха, че проблема е в тях, но данъчната година вече беше минала. Имало смяна на софтуера и други глупости, но… Пари евентуално след данъчна декларация, сиреч след 7,8 и повече месеца.

(тук ще вметна една забележка)

Онова за индекса на инфлацията не е измислено от нас. В Германия е същото. Пъхат ти огромната кошница, а всъщност стоките от първа необходимост са скочили със 100, а понякога и повече %.
(сами преценете загубите след 9 месеца)
Обаче служителят най-нагло каза: "По-добре, от нищо!"


Защо ви пиша всичко това!

Събирайте, пазете всички документи!
Не, че не го знаете, но често самият аз съм неглижирал тези неща. Особено за изминали години. Набавете си ги сега. Не само заради дигитализацията, но и поради факта, че в България изчезват архиви. При връщането ми в България бях много щастлив и благодарен на родителите си (лека им пръст), че са запазили академична справка с взети всички изпити, в това число и държавен от икономическото ми образование, защото диплома така и не видях, поради изчезнал архив на някогашното Министерство на Търговията. Куриозното е, че е от Софийски университет. 😊

Същото се случи и с братовчед ми - лекар и негов колега – също лекар. И двамата са завеждащи отделения тук. 15 години в България ги няма. Прехвърляне на архив в една, та в друга община и накрая… греда. Най-вероятно ще се стигне до съд.
Разбира се, това няма нищо общо с дигитализацията, дори напротив, но пак ви съветвам, пазете всичко и изисквайте още от сега всеки документ, било то и за по-нататъшна пенсия, колкото и далечна да ви се струва, защото един ден може да ви е от огромна полза. Например, тук се изискват доказателства за платено обучение, в това число и курсове за преквалификация, които евентуално биха ви послужили за пенсионни месеци.


Така че сертификати и изобщо каквото се сетите, набавяйте!Малко се поувлякох, но се надявам, да съм ви бил полезен!Приятна игра! 🙂

Soll